Ticket to Ride brettspill

Ticket to Ride er en av de største brettspillsuksessene noensinne, og det er blitt solgt mer enn 4 000 000 eksemplarer av spillet. Det er fem forskjellige grunnspill, adskillige pakker med ekstra kort og en håndfull av andre utvidelser, samt at spillet også finnes i en fantastisk tablet-versjon.

Så hvor starter man? Hvilke utgaver er best? Svaret avhenger av hvem man er – og hvor mange spillere – samt hvorvidt man er interessert i noe som går utover selve grunnmekanikken.

Hva går Ticket to Ride ut på?
Kort fortalt handler Ticket to Ride om å forbinde byer og/eller land med togruter. Spillepbrettet forestiller USA eller et annet landområde, hvor stedene er forbundet med jernbanelinjer i forskjellige farger og lengder.

Hver runde får den aktive spilleren foreta én av tre handlinger:
- Trekke to kort fra de fem synlige eller fra bunken. Kortene brukes til å plassere togvogner på brettet mellom destinasjoner, og det gis poeng basert på jernbanelinjens lengde.
- Plassere togvogner ved å betale det korrekte antall togkort i riktig farge. Lokomotiver fungerer som jokere.
- Trekke nye billetter. Disse kortene gir bonuspoeng dersom de to destinasjonene som er avbildet på kortet forbindes. Men hvis det mislykkes, gir de straffepoeng i slutten av spillet.

Så simpelt – og så genialt – er spillet! Her kan det garanteres at man ikke vil kjede seg!

Grunnspill

For å spille må man ha et grunnspill, siden det er her man får alle de grunnleggende komponentene man trenger for å komme i gang med spillet, slik som f.eks. de små plasttogene, togkort m.m. Grunnspillene kan spilles på egenhånd, uten tilkjøp av utvidelsespakker.

Utvidelser

Felles for alle utvidelsene er at man behøver et grunnspill for å kunne spille dem, og USA- eller Europa-utgavene er i utgangspunktet best egnet til dette formålet.

Spesialutgaver

Det finnes også en rekke spesialutgaver i Ticket to Ride-serien. Disse er selvstendige spill som ikke kan kombineres med verken grunnspill eller utvidelsespakkene.

Hurtigutgaver

Utover standardutgavene i serien, som typisk tar omkring en time å spille så snart man har lært reglene, finnes det også noen små titler i Ticket to Ride-familien som kan spilles av 2-4 spillere og som tar under 20 minutter å spille. Brettet i disse hurtigutgavene har blitt gjort vesentlig mindre, samt at det er færre togvogner, men følelsen fra de store Ticket to Ride-spillene er den samme.

Hurtigutgavene er selvstendige spill som ikke kan kombineres med verken grunnspill eller utvidelsespakkene.