Puslespill-lim

Når man har lagt et flott puslespill kan man saktens få lyst til å nyte synet av det ferdige motivet i lengre tid. Dette kan man gjøre ved å lime puslespillet og dermed gjøre det klar til opphenging på veggen. Hos Boardgamer finner du et stort utvalg av lim til puslespill som hjelper deg godt på vei.

Hvordan limer jeg et puslespill?
Puslespill kan limes med forskjellige produkter. Noen puslespillfabrikanter som f.eks. Educa sender med et lite brev hvor innholdet skal blandes med vann. Det skal ha omtrent samme konsistens som tapetlim og deretter fordeles på puslespillet.

Det finnes også ark med lim på den ene siden - nærmest brede stykker tape - som settes fast på puslespillet og limer det sammen. Endelig finnes det flytende puslespill-lim fra flere av de kjente puslespillfabrikantene som leveres helt klar til bruk. Før limingen må du sørge for at brikkene sitter godt sammen. Et godt tips er gå over puslespillet med en kjevle.

Tilsvarende er det en god idé å ha et stykke plast eller lignende under puslespillet for å skåne bordet. Den flytende limen skal fordeles godt over hele puslespillet. Til noe lim medfølger en liten sparkel til å fordele limen med, men ellers kan du bruke et kort eller lignende. Sørg for at limen kommer godt ned mellom brikkene og vær også grundig med å komme ut til sidene. Det er en god idé å lime både forsiden og baksiden, spesielt når det gjelder de større puslespillene.

Hvordan henger jeg opp et puslespill?

Les om flere muligheter for å henge opp puslespillet ditt – klikk her
Opphenging av puslespill kan skje ved at man tar det ferdiglimte puslespillet og fester det direkte opp på veggen.

Man kan også velge å finne en ramme til puslespillet. Rammer finnes i mange størrelser og design. Boardgamer forhandler ikke rammer, men til de vanligste størrelsene av puslespill vil man ofte kunne finne et fint sortiment i supermarkeder, byggemarkeder eller møbelforretninger.

Ved innramming av puslespill er det vigtig å operere med en viss margin mellom størrelse på rammen og det ferdige puslespillet. Vær oppmerksom på at målene som produsenten angir på esken for et ferdig lagt puslespill kun er veiledende.

 

Hvordan henger jeg opp et stort puslespill?
Det krever ofte litt mer å henge opp de større puslespillene.

Les om opphenging av store puslespill – klikk her
Til de større puslespillene er det mye vanskeligere å finne passende rammer, så det vil ofte være snakk om et gjør-det-selv-prosjekt hvor man lager sin egen puslespillramme. En av Boardgamers kunder som har gjort dette et par ganger, kom for litt siden med denne oppskriften på å ramme inn puslespill:

Lag ramme og bakplate på mål pluss 5mm (siden det aldri passer helt nøyaktig med størrelsen på esken).

Du kan enten kjøpe materialer på byggemarkedet eller gå til en snekker eller håndverker som kan hjelpe deg.

Du legger puslespillet på bakplaten, som bekles med bakepapir. Når puslespillet er ferdig lagt, skyves det sammen mot midten så det er pent og fast - fordel eventuell ekstra plass likt hele veien rundt.

Heretter skal puslespillet limes.

Når det er tørt, kommer den morsomme delen: Vend puslespillet og fjern bakepapiret.

Hvis du har en ramme med frontglass eller plexiglass, så fester du rammen rundt puslespillet og henger det opp. Boardgamer anbefaler plexiglass, da det er lettere å gjøre rent.

Hvis du har en ramme uten glass, er du nødt til å gi det et lag lim på baksiden også, for ellers vil det med tiden falle fra hverandre.

Så er du klar for å henge opp puslespillet ditt.

Savner du litt bilder, kan Youtube anbefales. Der finnes det noen fine videoer som viser hvordan man gjør det – riktignok på engelsk, men de er enkle å følge med på.

Her er et godt eksempel: https://www.youtube.com/watch?v=VY3RDMHZbAo